Gasskjeler og -ovner

Gass erobrer Norge!

 

1_highres_655Gass er blant de mest effektive energiformene. Store deler av Europa har lange tradisjoner med å bruke gass til oppvarming. Stadig flere i Norge får nå øynene opp for gassens fordeler. I dagligtale omtaler vi dette som  boliggass – et annet navn for propan, som er et rimelig oppvarmingsalternativ. Man kan installere boliggassanlegg i alle typer boliger, og gass kan også ettermonteres i eksisterende bygg.

 

Gass er allsidig
Du kan ha gasspeis eller gassovn – du kan koble gass til ditt vannbårne anlegg – og har du først gass i huset kan du utnytte den i matlagingen – både inne og ute. Alle de mulighetene gass gir deg i hverdagen kan du lese om her. Gass finnes i mange former, mest kjent og brukt i Norge er LPG eller Propangass. Propangassen kan benyttes til komfyr, vannvarming, kjøleskap og oppvarming. I matlagingen er gass uovervinnelig. Gass skaper stemning med åpen flamme under espressokjelen om morgenen, når du griller en t-bone i hagen om kvelden, eller når du sitter foran peisen og slapper av etter en strevsom dag.

 

AA016771Vannbåren varme
Gasskjeler gir deg både komfort og bedre fyringsøkonomi. Du får rikelig med tappevann som varmes raskt opp. Med vannbåren varme i gulv og radiator, får du også et behagelig inneklima. En gasskjel kan dekke ca. 80 % av varmebehovet i boligen din. Gasskjeler er mer kompakte enn andre kjeler. Kondenserende gasskjeler er gjerne bare 50 cm brede, 47 cm dype og kan henges på vegg. Ikke-kondenserende er enda mindre (45 x 38). Det mest vanlige fyrkjelene er de såkalte ikke-kondenserende. Ved å tilkoble spesielle varmevekslere, kan ikke-kondenserende kjeler gjøres om til kondenserende enheter. En kondenserende kjel kan utnytte kondensvarmen i vanndampen fra røykgassen. Før de nyutviklede kondenserende kjelene kom på markedet, var det ikke økonomisk lønnsomt å utnytte energien i vanndampen. Men med dagens kondenserende kjeler og energipris begynnerer det å bli lønnsomt å utnytte mesteparten av kondensenergien, noe som resulterer i en vesentlig forbedring av kjelens varmetekniske virkningsgrad. Gasskjeler lar seg modulere i stor grad – dvs at kjelen automatisk regulerer ytelsesgraden etter temperaturmessig behov. Dette sikrer mer stabil drift og mindre slitasje. Ved jevn, modulerende drift har en også mindre varmetap, dvs høyere virkningsgrad og man oppnår også renere forbrenning.


3_iStock_000007110284SmallFull gass på middagen
Med gasskomfyr har du kontroll på varmen, og matlagingen går mye raskere fordi du oppnår ønsket temperatur nærmest øyeblikkelig. Gasskomfyrer er foretrukket på mange restaurantkjøkken og kan være det som, i følge flere av de de beste kokkene, utgjør forskjellen på middelmådig mat og et måltid i superklassen. Råvarene holder på næringsstoffene og beholder sin spenst og saftighet pga den optimale varmen som lar seg kontrollere mye lettere med gass.

 

4_28443_800_490Gass forlenger sommeren
Med uttak for gassgrill og terrassevarmer slipper du å bytte gassflasker. Det er bare å koble slangen direkte i uttaket på veggen. Med en terrassevarmer forlenger du muligheten til å kose deg ute på kveldene – du rett og slett forlenger sommeren. Den som har gassgrill vet hvor enkelt det er å regulere varmen på gass og at denne måten å tilberede på faktisk tilfører maten fuktighet. I tillegg avgir gass ingen sot og du slipper tennvæske. Grillen blir kald på noen minutter etter at gasstilførselen er avstengt. Det er ingen fare for gnister, så du kan trygt forlate grillen.

 

Luftkvalitet
Belastningen på luftkvaliteten i lokalmiljøet ved bruk av gass er meget liten, ja betydelig mindre enn med pellets og vedfyring. I større byer gir oppvarming med ved eller pellets et vesentlig større utslipp av partikler, noe som spesielt er en utfordring for allergikere. Gass gir litt mindre utstipp av partikler enn olje, og ikke betydelig mer sett i forhold til strøm.

 

Økonomi
Med et boliggassanlegg har du flere muligheter for oppvarming av boligen. Boliggass som leveres på tank koster normalt 45 – 60 øre pr KWh inkl. mva. Gassprisen justeres månedlig etter internasjonale noteringer på propan. Den avhenger også av hvor langt fra nærmeste tankanlegg du bor. Sannsynligheten er stor for billigere energi med gass i de kalde periodene. Et komplett boliggassanlegg vil kunne dekke opp til 80 % av boligens energibehov. I en moderne norsk bolig tilsvarer det 17000 – 18000 KWh.

 

Er du interessert i å bruke gass i huset ditt? Kontakt oss for å få vite mer om hva vi kan tilby.

 


Kontaktpersoner


Ta Kontakt Med Oss

Ønsker du å vite mer?

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg innen kort tid.

Firma

Navn

Telefon

E-post