Vanntåke

Vanntåke som brannbeskyttelse

 

1_vanntåkeanleggAskim & Mysen Rørs FG-godkjente ingeniører utfører planlegging, prosjektering og kontroll av vanntåkeanlegg for alle typer bygninger. Vanntåke er en spray med ørsmå vanndråper der hver og en av disse småvanndråpene krever lite energi for å fordampe. Utsetter man vanntåke for en varmekilde, vil dermed en stor del av varmen gå med til å fordampe vanndråpene. Tradisjonelle sprinkleranlegg har vesentlig større vanndråper enn vanntåke, og der varmen fra en brann går med til å fordampe størstedelen av vanntåken, vil energien i brannen kun varme opp vanndråpene i et sprinkleranlegg. Dermed vil vanntåke opptta en mye større del av brannens energi en tradisjonelle sprinkleranlegg.

Vanndampen opptar 1700 ganger større volum enn vann. Denne gassen fortrenger O2-nivået i rommet, og virker således kvelende på brannen. Resultatet er at vanntåke slukker en brann med et forbruk på kun 10-15% vann i forhold til tradisjonelle sprinkleranlegg.

 

Mange fordeler med vanntåkeanlegg

 

2_vanntåkeEt vanntåkeanlegg er enklere å håndtere og montere enn et konvensjonelt sprinkleranlegg på grunn av dimensjonene. Det tar mindre plass, reduserer skadeomfanget og er dessuten enkelt å etterinstallere for eksempel i omsorgsboliger. I tillegg til at systemet utløses i den sonen det begynner å brenne, går det med langt mindre vann enn i et tradisjonelt sprinkleranlegg. Dette gir mye mindre vannskader på bygg og inventar ved en eventuell brann.

En annen fordel er at vanntåke krever mye mindre dimensjoner når det gjelder vanninntak, noe som gir store besparelser ved nybygg, og at eksisterende vanninntak som regel kan benyttes ved rehabilitering. Dette har også stor betydning for den kommunale infrastrukturen, hvor rørdimensjoner, vannmengde og trykk kan være et problem i mange kommunale nett.

Fordi det kreves atskilling mindre vann til vanntåkeanlegg enn tradisjonelle sprinkleranlegg, innebærer dimensjoneringen av rørsystemet at vanntåkeanlegg er mye enklere å montere. Spinkle, rustfrie rør tar seg også mye bedre ut, rent estetisk. Det betyr også at man kan redusere takhøyden i nye bygg med opptil 20 centimeter. Dette utgjør store kostnadsbesparelser i store bygg. Også ved rehabilitering av bygg har vanntåkeanlegg store fordeler siden takhøyden allerede er lavere i de fleste gamle bygg.

Askim & Mysen Rørs FG-godkjente ingeniører utfører planlegging, prosjektering og kontroll av vanntåkeanlegg for alle typer bygninger. Ta gjerne kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for deg!


Kontaktpersoner


Ta Kontakt Med Oss

Ønsker du å vite mer?

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg innen kort tid.

Firma

Navn

Telefon

E-post